środa, 10 grudnia 2014

Przepisy na zdrowe śniadanie



Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciąg dnia. Spożywajcie je do 30 minut po przebudzeniu. Powinno ono stanowić około 25% -30 % całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Podczas śniadania  jedzcie produkty bogate w białko, owoce, które są źródłem błonnika, węglowodany złożone. 

W dzisiejszym poście znajdziecie kilka przepisów na zdrowe, pożywne śniadanie, które urozmaicą Wasz jadłospis. 
1) Owsianka z bananem i truskawkami:

Składniki:
  • 250 ml mleka lub wody,
  • pól szklanki o pojemności 250 ml płatków owsianych,
  • banan,
  • kilka truskawek,
  • dodatkowo można dodać miód,

Sposób przygotowania:
Do mleka lub wody dodaj płatki owsiane. Kiedy już się zagotują, dodaj truskawki oraz banana. Jeżeli chcesz dodać miód, to dodaj go przed bananem. Całość gotuj przez 5 minut cały czas mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.

2) Omlet na słodko
Składniki:
  • dwa jajka ( 1 żółtko, 2 białka ),
  • 3 łyżki płatków owsianych,
  • łyżka kakao,
  • szczypta cynamonu,
  • świeże owoce lub np: tarte jabłko,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wylać mieszankę na patelnię. Po 2 minutach przekręcić omlet na chwilę na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami.

3) Placki bananowe z twarogiem i płatkami orkiszowymi

Składniki na około 9 placków:
  • mały banan 100g
  • ser twarogowy chudy 40g ~2 łyżek
  • średnie jajo 50g
  • 2 łyżki płatków orkiszowych 20g
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu 5g
  • sok z 1/2 limonki – opcjonalnie
  • olej rzepakowy 3 ml – do wysmarowania patelni

Sposób przygotowania:
Banana pokroić w plasterki i zmiksować razem z twarogiem, jajem i płatkami orkiszowymi. Za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Placki można polać odrobiną miodu i skropić sokiem z limonki. 

4) Grzanki z chleba żytniego z mozarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii

Składniki:
  • chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 90g 3 kromki
  • ser mozzarella 40g 1/3 kulki
  • pomidorki koktajlowe 60g 3-4 średnie lub 3 plastry pomidora czerwonego
  • kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na chlebie układamy pomidory z serem mozzarella i listkami bazylii. Całość posypujemy suszonym oregano lub mieszanką ziół prowansalskich. Zapiekamy przez 5-10 minut w temperaturze około 200 stopni do chwili rozpuszczenia się sera.

5) Jajecznica z papryką, pomidorami i szczypiorkiem.
Składniki:
  • jaja kurze – 2 sztuki
  • papryka czerwona – 1/4 średniej
  • papryka żółta – 1/4 średniej
  • pomidorki koktajlowe -5-6 małych lub 1 mały pomidor czerwony
  • kromka chleba pełnoziarnistego
  • szczypiorek – łyżeczka lub do woli
  • szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:
Na małej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 minuty na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość lekko wymieszać i zdjąć z ognia jak tylko zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze półpłynne. Jajecznicę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
 
6)  Kanapka z chleba żytniego razowego, z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem

Składniki:
  • chleb żytni razowy z nasionami słonecznika – 2 kromki
  • ogórek kiszony lub konserwowy – 1/2 średniego
  • łosoś wędzony na gorąco lub łosoś pieczony – mały kawałek (50 g)
  • szczypiorek – łyżka siekanego

7) Płatki orkiszowe na mleku lub wodzie z owocami:

Składniki:
  • płatki orkiszowe pełnoziarniste lub owsiane 30g 3 łyżki
  • mleko 1,5% 250 ml szklanka
  • kilka malin, truskawek i borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:
Płatki zalać zimnym mlekiem lub wodą, poczekać kilka minut aż troszkę napęcznieją i ugotować. Czas gotowania to około 3-5 minut w zależności od rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne wystarczy zalać gorącym mlekiem. Do ugotowanych płatków dodać owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz