Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciąg dnia. Spożywajcie
je do 30 minut po przebudzeniu. Powinno ono stanowić około 25% -30 %
całkowitego, dziennego zapotrzebowania na energię. Podczas śniadania
jedzcie produkty bogate w białko, owoce, które są źródłem błonnika,
węglowodany złożone.
W dzisiejszym poście znajdziecie kilka przepisów na zdrowe, pożywne śniadanie, które urozmaicą Wasz jadłospis.
1) Owsianka z bananem i truskawkami:
Składniki:
- 250 ml mleka lub wody,
- pól szklanki o pojemności 250 ml płatków owsianych,
- banan,
- kilka truskawek,
- dodatkowo można dodać miód,
Sposób przygotowania:
Do mleka lub wody dodaj płatki owsiane. Kiedy już się zagotują, dodaj truskawki oraz banana. Jeżeli chcesz dodać miód, to dodaj go przed bananem. Całość gotuj przez 5 minut cały czas mieszając i nie dopuszczając do przypalenia.
2) Omlet na słodko
Składniki:- dwa jajka ( 1 żółtko, 2 białka ),
- 3 łyżki płatków owsianych,
- łyżka kakao,
- szczypta cynamonu,
- świeże owoce lub np: tarte jabłko,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać, a następnie wylać mieszankę na patelnię. Po 2 minutach przekręcić omlet na chwilę na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi owocami.
3) Placki bananowe z twarogiem i płatkami orkiszowymi
- mały banan 100g
- ser twarogowy chudy 40g ~2 łyżek
- średnie jajo 50g
- 2 łyżki płatków orkiszowych 20g
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu 5g
- sok z 1/2 limonki – opcjonalnie
- olej rzepakowy 3 ml – do wysmarowania patelni
Sposób przygotowania:
Banana
pokroić w plasterki i zmiksować razem z twarogiem, jajem i płatkami
orkiszowymi. Za pomocą łyżki formujemy na patelni placuszki. Smażymy z
każdej strony na złoty kolor. Placki można polać odrobiną miodu i
skropić sokiem z limonki.
4) Grzanki z chleba żytniego z mozarellą, pomidorkami koktajlowymi i listkami świeżej bazylii
Składniki:
- chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem 90g 3 kromki
- ser mozzarella 40g 1/3 kulki
- pomidorki koktajlowe 60g 3-4 średnie lub 3 plastry pomidora czerwonego
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Na chlebie układamy
pomidory z serem mozzarella i listkami bazylii. Całość posypujemy
suszonym oregano lub mieszanką ziół prowansalskich. Zapiekamy przez 5-10
minut w temperaturze około 200 stopni do chwili rozpuszczenia się sera.
5) Jajecznica z papryką, pomidorami i szczypiorkiem.
Składniki:
- jaja kurze – 2 sztuki
- papryka czerwona – 1/4 średniej
- papryka żółta – 1/4 średniej
- pomidorki koktajlowe -5-6 małych lub 1 mały pomidor czerwony
- kromka chleba pełnoziarnistego
- szczypiorek – łyżeczka lub do woli
- szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Na małej patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 minuty na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki koktajlowe. Całość lekko wymieszać i zdjąć z ognia jak tylko zetnie się białko, a żółtko będzie jeszcze półpłynne. Jajecznicę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
6) Kanapka z chleba żytniego razowego, z ogórkiem kiszonym, łososiem i szczypiorkiem
- chleb żytni razowy z nasionami słonecznika – 2 kromki
- ogórek kiszony lub konserwowy – 1/2 średniego
- łosoś wędzony na gorąco lub łosoś pieczony – mały kawałek (50 g)
- szczypiorek – łyżka siekanego
7) Płatki orkiszowe na mleku lub wodzie z owocami:
- płatki orkiszowe pełnoziarniste lub owsiane 30g 3 łyżki
- mleko 1,5% 250 ml szklanka
- kilka malin, truskawek i borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Płatki zalać zimnym mlekiem lub wodą, poczekać kilka minut aż troszkę napęcznieją i ugotować. Czas gotowania to około 3-5 minut w zależności od rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne wystarczy zalać gorącym mlekiem. Do ugotowanych płatków dodać owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz