"Przechowując artykuły spożywcze w prawidłowy sposób, przedłużamy im świeżość, dbamy o własne zdrowie i oszczędzamy pieniądze. Większość z nas z przyzwyczajenia trzyma żywność w lodówce, chroniąc ją przed ciepłem i światłem. Nie wszystkim produktom jednak służą takie warunki. Nie wszystko lubi chłodek..."
Poza lodówką trzymamy...
Pieczywo
"Przechowywane w chłodzie, szybciej staje się czerstwe, a te szczelnie zamknięte, szybko pleśnieje. Chleb i bułki dłużej zachowają świeżość, jeśli będziemy trzymać je w plastikowym albo drewnianym chlebaku."
Pomidory i ogórki
"By zachowały swój smak i aromat, nie należy trzymać ich w lodówce. Warzywa te, przechowywane w warunkach chłodniczych, także szybciej się psują. Gdzie znaleźć dla nich miejsce? Najlepiej w plecionym koszu, na półmisku albo czystym blacie - koniecznie wyjęte z woreczków foliowych."
Egzotyczne owoce
"Mango, arbuz, ananas, banany, awokado, cytrusy nie powinny być przechowywane w lodówce, stają się wtedy mniej smaczne, szybciej się psują. Lubią za to miejsca suche i ciepłe. Najlepiej wygospodarować dla nich osobny kosz lub półmisek. To samo tyczy się arbuzów, choć ciężko wyobrazić sobie jak smakuje ten owoc bez schłodzenia. Robimy to, by nadać mu soczystości, ale tak naprawdę pozbawiamy go antyoksydantów, które są dla nas pożyteczne. Arbuz jest tak soczystym i orzeźwiającym owocem, że nie potrzebuje pobytu w lodówce. Owoc ten najlepiej zjeść od razu. Wyjątek stanowią owoce kiwi, które lubią przebywać w chłodzie, wytrzymują nawet do dwóch tygodni."
Miód
"Miodu nie należy trzymać w lodówce, ponieważ ulega krystalizacji. Optymalna temperatura dla tego produktu wynosi 8-16 stopni. Miód naturalny najlepiej trzymać w ciemnej szafce, w dobrze zakręconym, szklanym słoiku."
Konserwy i oleje
"Wszystkie puszki nie muszą stać w chłodzie, oczywiście do momentu otwarcia. Przechowujmy je w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu. Również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet trzymajmy poza lodówką, z dala od światła. Oleje przechowywane poniżej 6-7 stopni mogą zmętnieć i nie nadawać się do spożycia. Wyjątkiem jest olej lniany."
Cebula i czosnek
"Sprzedawane są w dziurkowanych siateczkach i tak lubią być
przechowywane, gdyż powinny mieć dostęp do powietrza. Można je
przechowywać w spiżarni, piwnicy, w chłodnym miejscu ale nie tak
chłodnym jak wnętrze lodówki!"
Lakier do paznokci
"Wiele kobiet trzyma lakiery do paznokci w lodówki, ale chłód wcale nie
przedłuża ich żywotności. Lakier w takiej temperaturze zdecydowanie
szybciej gęstnieje. Przechowujmy go w pokojowej temperaturze, w miejscu
nie narażonym na promienie słoneczne."
W lodówce trzymamy...
Owoce naszej strefy klimatycznej
"Lodówka to przede wszystkim najlepszy sposób przechowywania bardzo
nietrwałych, świeżych owoców jagodowych, do których zaliczamy maliny,
truskawki, poziomki, jeżyny (1 doba) oraz jagody (do 2 dni). Do dwóch
dni utrzymają w niej świeżość wiśnie i winogrona, a przez 3 – 4 dni –
śliwki, czereśnie i gruszki."
Otwarte przetwory warzywne
"Otwarte słoiki trzeba schować do lodówki, aby zminimalizować namnażanie się bakterii"
Marchew, pietruszka, seler
"Trzymane w niskiej temperaturze wolniej więdną i się starzeją"
Grzyby surowe
"Pieczarki, boczniaki itp. należy schować do lodówki, żeby nie zapleśniały"
Sałata i seler naciowy
"Należy trzymać luzem bez folii, gdyż w szczelnie zamkniętym opakowaniu,
bez dostępu powietrza, azotany znajdujące się w tych warzywach
przekształcają się w szkodliwe dla zdrowia azotyny."
Przekrojone warzywa i owoce
"Produkty, które są już zaczęte, muszą być trzymane w lodówce. Inaczej
pojawią się na nich bakterie, przez które warzywa i owoce zaczną gnić"
Olej lniany
"jest wrażliwy na utlenianie i trzymany w szafce, może szybciej zjełczeć"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz